Evenementen in de nabije toekomst

U bent hier

Overkoepelende Onderwijsraad(OOR) - Faculteit wetenschappen

Door root op wo, 19/10/2011 - 14:48

Welkom bij OOR, de Overkoepelende Onderwijsraad van de Faculteit Wetenschappen! Wij vertegenwoordigen de studenten in allerlei organen als de POC, FPOC, Faculteitsbestuur, Faculteitsraad, Stura en nog veel meer. Ben je een beetje overdonderd door al deze begrippen? Of kan je soms zelf je weg niet vinden in al die regeltjes waarmee je wordt omringd? Heb je misschien een vraag of opmerking over het onderwijs binnen jouw opleiding? Wij zijn er voor jou om al je vragen te beantwoorden! Je kan je vraag stellen aan eender welke stuver (studentenvertegenwoordiger) die je tegenkomt. Weet je niet wie je stuvers zijn? Geen nood, hier vind je een lijst met alle stuvers aan de Faculteit Wetenschappen. Uiteraard kan je ze ook altijd persoonlijk een vraag stellen, ze zullen daar altijd voor openstaan, dat is een zekerheid! Alle vragen zijn ook altijd welkom op onderwijs@scientica.be!

Wat moet je echt weten?

Aan onze faculteit zijn er een hele hoop zogenaamde “stuvers” of studentenvertegenwoordigers. Dit zijn alle personen die studenten vertegenwoordigen in allerlei raden om zo de stem van de student te kunnen laten horen. De Overkoepelende Onderwijsraad (OOR) brengt al deze studenten samen om samen met iedereen zaken te kunnen bespreken.

Veel van deze stuvers zitten in een (P)OC of (permanente) onderwijscommissie. Er bestaat een POC voor elke opleiding en hier vergaderen de stuvers met academisch personeel omtrent opleiding specifieke zaken. Zijn de lessen van een vak heel goed? Of zijn er net wat verbeteringen mogelijk? Zou het misschien beter zijn om een bepaald vak te veranderen of om een geheel nieuw vak in de opleiding te steken? Dit en veel meer wordt allemaal besproken op een POC. Het is misschien belangrijk om te weten dat studenten 33% van de stemmen krijgen op zo’n vergadering waardoor we wel degelijk een grote invloed kunnen uitoefenen. Bovendien wordt er op een POC bijna nooit gestemd, er wordt bijna altijd een consensus bereikt.

De onderwijsvertegenwoordigers zijn er uiteraard ook voor jou. Als je met specifieke vragen zit, helpen ze je graag verder. Zeker als je opmerkingen hebt over jouw opleiding of andere onderwijsgerelateerde zaken (de goede én slechte punten), kan je hen altijd contacteren zodat zij ervoor kunnen zorgen dat jouw mening ook gehoord wordt. Weet je niet hoe je je onderwijsvertegenwoordigers moet contacteren? Bekijk dan zeker de lijst met alle onderwijsvertegenwoordigers aan onze faculteit hier .

Tot slot worden alle onderwijsvertegenwoordigers aan onze faculteit nog eens gegroepeerd in OOR of Overkoepelende Onderwijsraad. Dit orgaan bespreekt facultaire en universitaire materie zodat we ook daar goed vertegenwoordigd worden. Hier wordt bijvoorbeeld alles besproken dat op Stura (de Studentenraad van de KULeuven) komt, of wat er in de facultaire werkgroepen Internationaal, Duurzaamheid en Diversiteit allemaal naar boven gekomen is. Op facultair niveau zijn er een heleboel raden (waarvan ik al een aantal in het begin heb laten vallen), maar wees gerust je moet ze zeker niet allemaal kennen :) Daarvoor zijn je stuvers om je ook daar op een goede manier te kunnen vertegenwoordigen.

Ben je zelf geïnteresseerd om stuver te worden? We kunnen zeker je hulp gebruiken! Je kan altijd langskomen op een OOR-overleg dat om de twee weken op woensdagavond plaatsvindt. Achteraf worden de aanwezigen ook steeds getrakteerd door OOR! Je kan ons ook altijd mailen op onderwijs@scientica.be voor extra info.

Tot slot bieden we hier de link naar al onze verslagen van de afgelopen jaren: Verslagen

Ons huishoudelijk reglement vind je hier: Huishoudelijk reglement